Yaşlandıkça iyi bir yaşam kalitesini sürdürmede en önemli etkenlerin neler olduğu sorulduğunda, insanlar bağımsız yaşamayı ve aktif kalmayı en üst sıralarda yer alır. Ancak aktif kalabilmek için aktif olmak önemlidir.Yaşlandıkça, kas ve kemik kütlenizi kaybedersiniz ve kaslarınızda, eklemlerinizde ve kemiklerinizde sırt ağrısı, ostearrit veya osteoporoz gibi sorunlar gelişebilir. Düzenli egzersiz kas kütlesi kaybını yavaşlatır, kemikleri güçlendirir ve denge artar, düşme ve kalça kırığı gibi ciddi bir yaralanma riski.
Yaşlandıkça, kas ve kemik kütlenizi kaybedersiniz ve kaslarınızda, eklemlerinizde ve kemiklerinizde sırt ağrısı, osteartit veya osteoporoz gibi sorunlar gelişebilir. Düzenli egzersiz kas kütlesi kaybını yavaşlatır, kemikleri güçlendirir ve denge artar, düşme ve kalça kırığı gibi ciddi bir yaralanma riski.
Bilim adamları, yorucu egzersizin sağlığınızı iyileştirmenin tek yolu olduğunu düşünürlerdi.Bununla birlikte, yeni araştırmalar, tempolu yürüyüş veya arabanızı yıkamak gibi sadece 30 dakikalık ılımlı fiziksel aktivitenin egzersizden sağlık yararlarının çoğunu sağladığını öne sürüyor. Aktivitenin çok şiddetli olması gerekmez, aslında, orta yoğunluklu aktivite en iyisidir, ancak düşük yoğunluklu aktivite bile hiç yoktan iyidir. Bazı insanlar düzenli olarak planlanan bir egzersiz sınıfına katılmaktan hoşlanırken, diğerleri sadece günlük aktiviteleri artırmayı daha kolay bulabilir .
Bu konudaki anahtar; yapmaktan zevk aldığınız bir şey bulmak ve bunu düzenli olarak yapmaktır.
—hızlı bir yürüyüşe çıkmak
—bahçede çalışmak
—bisiklet sürmeye git
—golf oynarken çim yollarda yürümek
—arabayı yıkamak ve cilalamak
Yaşlanıyorum. Egzersiz yapmaya başlamak için çok geç görünüyor .GERÇEKTEN FAYDA GÖRÜR MÜYÜM?
Başlamak için asla geç değildir. Fiziksel aktivite özellikle yaşlı yetişkinler için önemlidir ve mümkün olduğunca uzun süre bağımsız olarak yaşamalarına yardımcı olabilir. Bir ağırlık kaldırma programına katılan, 80’li ve 90’lı yaşlarındaki zayıf, tekerlekli sandalyeye bağlı huzurevi sakinleri üzerinde yapılan bir araştırma, güçlerinde ve genel işlevsel yeteneklerinde belirgin bir iyileşme olduğunu gösterdi. Aktif olmak kalp hastalığı ve kalp atağı riskini azaltır, kan basıncını düşürür, diyabeti kontrol eder ve sağlıklı kilo seviyenizi korumanıza yardımcı olur.
Tam tersi – kaslarınızı, eklemlerinizi veya kemiklerinizi etkileyen bir kronik durumunuz varsa – fiziksel aktivite eksikliği durumu daha da kötüleştirebilir veya en azından birlikte yaşamayı zorlaştırabilir. Tıbbi araştırmalar,artrit, osteoporoz ve diğer kronik kemik ve eklem rahatsızlıkları olan kişilerde fiziksel aktivitenin hem güvenli hem de yararlı olduğunu göstermektedir.
Akut bel ağrısı sırasında egzersiz yapmamalısınız, ancak midenizin, kalçanızın ve diğer şeylerin kaslarını güçlendirerek kronik sırt ağrısını hafifletebilir ve durumunuzun kötüye gitmesini önleyebilirsiniz. Güçlendirici egzersizler idealdir.
— Akut sırt ağrısı zamanlarında, yorucu egzersizi bırakın, ancak ayağa kalkıp hareket edin. Uzun yatak istirahati ve hareketsizlik iyileşmenizi geciktirecektir.
— Ayakta kalmak, koşmak, yürümek, yüzmek, bisiklete binmek veya ağırlık kaldırmak için iyi bir fiziksel durumdur. Nesneleri hareket ettirmek için doğru kaldırma tekniklerini kullanın.
—Uygun vücut ağırlığını koruyun.Kilo almayın.
” ARTRİT ” OLDUĞUMU BİLDİRDİM.
BU TAMAMEN NE ANLAMA GELİYOR?
Pek çok artrit türü varken, bu kemik ve eklem rahatsızlığının en yaygın şekli osteoartrittir. 55 yaşın üzerindeki kişilerde engelliliğin önde gelen nedenidir. Nedeni bilinmemekle birlikte osteoartrit ağrısına neden olur. eklemlerde kıkırdak ve altta yatan kemiğin bozulması.
Özellikle merdivenlerden yukarı çıkıp aşağı indiğimde eklemlerimde ağrı hissediyorum, daha fazla egzersizin daha fazla hasara neden olacağından şüpheleniyorum???.
Tam tersi doğrudur: Herhangi bir egzersiz türü eklemleri ve çevresindeki kasları güçlendirir.Ayrıca eklem sertliğini giderir ve ağrıyı azaltır Hareketsizlik sorunu ağırlaştırabilir çünkü eklem çevresindeki zayıf kaslar eklemde dengesizliğe yol açabilir.Bir egzersiz türü ağrıya neden olursa, başka bir egzersiz yapmayı deneyin. Kaslarınız sert bir yüzeyde yürümeyi deneyecek kadar güçlü olana kadar havuzda yüzmeyi veya yürümeyi deneyebilirsiniz. Kısa, sık fiziksel aktivite seanslarıyla başlayın.Hatırlatma; egzersiz ayrıca tansiyon ve diyabet gibi diğer durumları kontrol etmeye yardımcı olabilir.
AĞRIDAN KORKMAYIN
Kemiklerde, eklemlerde, tendonlarda ve diğer belirtilmemiş ağrı ve sancılarda şişme ve sertlik sorunları olan birçok kişi, ağrıdan korktukları için fiziksel aktiviteden kaçınırlar.
Egzersiz yapmaya başladığınızda bir miktar kas ağrısı hissetmeyi bekleyebilirsiniz, ancak düzenli egzersiz yaptıkça kaybolacaktır.Yavaşça başlayın ve eğer bir aktivite çok canınızı yakarsa, başka bir şeye geçin. tabii ki, şiddetli ağrı veya şişlik yaşarsanız, yaptığınız işi bırakın. Fizik tedavi doktorunuz rahatsızlığınızı hafifletmek için egzersizler önerebilir. Zevk aldığınız çeşitli günlük fiziksel aktivitelerden yararlanarak zindeliğe odaklanın.
Her zamankinden daha fazla yaşlı insan egzersiz ve spor yapıyor.
Fiziksel olarak zinde olmanın egzersiz programlarından ve bakımı zor egzersiz programlarından kasların ağrıması anlamına gelmediğini öğrendiler
Birçok kişi bisiklet, kayak ve tenis gibi aktif eğlencelerde egzersiz yapıyor. diğerleri yürüyüş, bahçe işleri veya golf gibi daha az aktif rekreasyonu tercih ediyor
Hepsi sağlıklı bir gelecek sağlarken rahatlama ve eğlence buluyor. egzersiz, sağlığınızı iyileştirdiği için kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Veya her gün bir tür fiziksel aktivitede biraz zaman geçirerek bu önemli faydalardan yararlanabileceğinizi söyleyin.
daha uzun, daha sağlıklı yaşam
daha güçlü kemikler
azalmış eklem ve kas ağrısı
geliştirilmiş hareketlilik ve denge
düşük düşme riski ve kalça kırıkları gibi ciddi yaralanmalar, kas kütlesi kaybını yavaşlatır
İnsanlar bu günlerde daha uzun yaşıyor ve yaşam kaliteleri sağlıklı olmaya ve bağımsız kalmaya bağlı. aktif kalmak birçok yaygın hastalık için riskinizi azaltabilir, artrit ağrısını hafifletebilir ve hastalandığınızda daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir
aktif kalmak önemliyken, güvenli olmak da önemlidir.Daha yaşlı insanlar fiziksel aktivitelere katıldıkça, sporla ilgili yaralanmalar azalmaktadır. Bu özellikle bisiklete binenler, kayak yapanlar, ağırlık kaldıranlar ve egzersiz makineleri kullananlar için geçerlidir.
ABD Tüketici Ürünleri Güvenliği Komisyonu (CPSC) tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre, 1996 yılında ABD hastanelerinin acil servislerinde 65 yaş ve üzeri tahmini 53.000 kişi tedavi edildi. 1990’dan bu yana bu yaralanmalarda yüzde 54 artış oldu. ek yaralanmalar doktor muayenehanesinde tedavi edildi.
Yaralanmalardaki artış, muhtemelen daha fazla yaşlı insanın aktif sporlara girmesinden kaynaklanmaktadır.Neyse ki, bu yaralanmaların çoğu ciddi değildi ve önlenebilirdi. Örneğin, CPSC çalışmasında, acil servislerde kafa yaralanmaları nedeniyle tedavi edilen yaşlı bisikletçilerden çok azı bisiklet kaskı takıyordu. Bununla birlikte, bir bisiklet kaskı takmak, ciddi kafa yaralanması riskini yüzde 85’e kadar azaltabilir. ödemek
düzenli egzersiz yaparak ve bunu güvenle yaparak daha sağlıklı bir yaşamın tadını çıkarabilirsiniz.
Günde 30 dakikalık dengeli bir orta dereceli fiziksel aktivite programı, kronik kemik ve eklem rahatsızlığı olan kişiler için bile faydalıdır.30 dakika, sabah 15 dakika bahçe işleri ve öğleden sonra 15 dakika tempolu yürüyüş gibi daha kısa sürelere bölünebilir. İşte fiziksel aktivite için harcayabileceğiniz örnek aktivite günlüğü.
Egzersiz yaparken ortop ve cpsc şu ipuçlarını izlemenizi önerir:
1-Her zaman uygun güvenlik donanımları giyin. Bisiklet kullanıyorsanız daima bisiklet kaskı takın. her spor için uygun ayakkabı giyin.
2-Egzersiz yapmadan önce ısınma: Bu, kol hareketinizi vurgularken normal hızınızda yürümek gibi ılımlı bir aktivite olabilir.
3-Günde en az 30 dakika egzersiz yapın. bunu gün içinde 10 veya 15 dakikalık daha kısa sürelere bölebilirsiniz.
4-Yüzde 10 kuralına uyun Programınızı asla artırmayın (örneğin yürüme veya koşma mesafesi veya kaldırılan ağırlık miktarı) haftada 10’dan fazla
5-İki gün üst üste aynı rutini yapmamaya çalışın.Yürüyün, yüzün, tenis oynayın veya ağırlık kaldırın.Bu, farklı kasları çalıştırır ve egzersizi daha ilginç hale getirir.
6-Egzersiz ekipmanıyla çalışırken, talimatları dikkatlice okuyun ve gerekirse size yardımcı olacak kalifiye birinden isteyin. İyi çalışır durumda olduklarından emin olmak için koşu bantlarını veya diğer egzersiz aletlerini kontrol edin. Ağırlık eğitiminde yeniyseniz, başlamadan önce doğru bilgileri aldığınızdan emin olun.
7-Şiddetli ağrı veya şişlik yaşarsanız egzersizi bırakın. Devam eden rahatsızlık her zaman değerlendirilmelidir.
Yaşlandıkça hayatınızı iyileştirmenin birçok yolu vardır ve formda kalmak en önemlilerinden biridir.