Graston tekniği, yaralanmış dokuyu ve fasyal kısıtlamaları etkili bir şekilde tespit etmeyi sağlar. En iyi hareket yelpazesini koruyabilmeyi amaçlar. Farklı kas yapıları için spesifik enstrümanlar tarafından uygulanır. Yumuşak doku mobilizasyonunun kanıta dayalı ve yenilikçi bir yöntemidir. Graston tekniği manuel terapinin daha derin ve daha yoğun bir versiyonudur.
Graston tekniğinde uygulama, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ile desteklenir. Herhangi bir ilaç içermeyen bu uygulamada vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasından yararlanılır. Bilinçli yapılan mikro doku hasarları ile doku iyileşme süreci başlatılır.
Hem hücresel hem de doku seviyelerinde çalışır. Fizyoterapist ağrılı kas düğümlerinin ve kısıtlamaların yerini eliyle belirleyerek etkilenen bölgeye yaklaşır. Bulduktan sonra, uygun Graston seti ve aracını seçer ve aleti bu düğümlerin üzerinden geçirmeye başlayacaklar. Tokatlama, kas lifleri yönünde uygulanan “derin, hesaplanmış bir gerdirme” olarak tanımlanır. Fizyoterapist, etkilenen dokuyu kademeli olarak daha da germek için kaydırma sırasında belirli bir eklemi hareket ettirebilir veya hareket ettirmeyebilir. Kaydırma, hastanın toleransına ve doku kalınlığına bağlı olarak aşamalı olarak derinleşecektir.
Graston tekniği ile ilgili en iyi şeylerden biri ise tedaviden hemen sonra veya birkaç saat içinde sonuçları hissedecek ve göreceksiniz. Hastalığınızın ne kadar ağır olduğu önemli değildir. Çoğu hasta bu teknik ile 6 ila 12 seansı içinde inanılmaz sonuçlara şahit olmalıdır . Eğer hasta iyileşme göstermiyorsa hekimlerimiz sizi yeniden değerlendirecek ve alternatif çözümler önerecektir. Bununla birlikte, daha uzun bir süre boyunca harika sonuçları almak için hastanın tedavi planına her zaman eklenmesi gereken aktif bir rehabilitasyon yöntemleri de olmalıdır.