Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon; kas-iskelet , nörolojik veya kalp damar sistemlerindeki fiziksel ve fonksiyonel bozuklukların tanı ve tedavisini kapsayan bir uzmanlık dalıdır.
Fizik tedavi yöntemleri, bazı fiziksel ajanlar ve teknikleri kapsar. Bunlar dıştan vücuda uygulanırlar. Herhangi bir ağrı veya yanığa yol açmazlar. Genellikle ağrıyı azaltmak, yok etmek, kısıtlı olan bölgeyi tekrar fonksiyonel hale getirmek amaçlanır.
Tıbbi ve cerrahi tedaviler ile yeterince yanıt alınamayan bir çok durumda fizik tedavi uygulamaları başarı ile uygulanır.Çok geniş bir alana sahiptir. Bu alanların başlıcaları şunlardır;
Fizik tedavi seanslar şeklinde uygulanır. Seanslar 1 ile 1.5 saat arasında sürebilir. Seans sayısı hastaya göre değişmekle beraber 15-20 seans olabilir. Rehabilitasyon gereken hastalar ise çok daha uzun zaman boyunca tedaviye devam ederler.
Fizik tedavi programı uzman hekim tarafından planlanır. Uygulamalar fizyoterapist veya fizik tedavi teknikeri tarafından yapılır. Seanslar genellikle ağrılı değildir. Sadece eklem kısıtlılğı durumıunda , eklemi açmak içim yapılan germe egzersizleri ağrılı olabilir. Fizik tedavi seçenekleri şöyledir.
1-Coldpack
2-Yüzeyel Isı ( hotpack, infraruj, parafin banyosu, girdap banyosu).
3-Derin Isı (Ultrason, kısa dalga diatermi, laser)
4-Elektroterapi (Tens, Vakum- enterferans, elektirk stimulasyonu, diadinami, faradik ve galvanik akımlar)
5-Traksiyon
6- Tedavi edici egzersizler
7- Mobilizasyon ve maniplasyon,
8-Splint, breys, korse, bandaj, baston vs destekleri
9-Hidroterapi (Kaplıca tedavileri
Yan etkileri ve sakıncaları oldukça azdır. Nadiren ciltte kızarıklık yapar. Boyun bölgesine yapılan uygulamalarda tansiyon yüksekliği açısından dikkatli olmak gerekir. Nadiren kalp ritm bozulmaları, eklem kısıtlıklarının açılması sırasında tendon kopmaları ve bağ lezyonları olabilir.
Romatizmal hastalıkların aktif dönemlerinde uygulanması uygun değildir.