Alzheimer Ve Parkinson Rehabilitasyonu
Alzheimer, diğer adıyla demans adı verilen rahatsızlık beyin hücrelerini zamanla öldüren, unutmalara yol açan nörolojik bir rahatsızlıktır. Başlarda ufak tefek unutkanlıklarla başlar. Daha sonrasında ise aile bireylerini, yaşadıklarını, hatta lavabo kullanımını dahi etkileyen unutkanlıklarla devam eder. Süreçle beraber bakımları zamanla zor bir hal alan ciddi bir hastalıktır.
Parkinson hastalığı ise beyinle ilgili bir rahatsızlıktır. Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üretmekte olan bölge kısmında hücre kaybı sebebiyle, dopaminin az salgılanmasından kaynaklı olarak oluşur. Parkinson hastalığı titreme, hareketlerde yavaşlama, ayakta durmakta zorluk, ağrı gibi problemlere neden olur. Alzheimer gibi parkinson hastalığı da yavaş bir şekilde belirti gösterir. İkisi de sık görülen hastalıklardır. Bu hastalıklarla ilgili birçok alzheimer ve parkinson rehabilitasyonu merkezleri vardır.
Alzheimer ve Parkinson Hayata Etkileri
Parkinson Hastalığında
Alzheimer Hastalığında
gibi belirtiler, hastaların hayatlarını fazlasıyla etkiler.
Alzheimer ve Parkinson Rehabilitasyonu Uygulamaları
Alzheimer ve parkinson rehabilitasyonu merkezlerinde birçok yöntem kullanılır. İlk süreçte haftada en az üç veya beş gün olmak üzere önce beş, daha sonra on tekrar ile hareketlere başlanır. Öncelikli amaç kasları kuvvetlendirmektir. Omuzları dik tutarak ve geriye doğru atarak beş tekrarla başlanır. Bu egzersizi yaparken geriye doğru yapmaya dikkat edilmelidir. Bu iki rahatsızlık için ön kısma yani içe doğru egzersiz önerilmez. Daha sonrasında dirsek ve omuz kısmı geriye doğru atılır, üçe kadar sayarak bırakılır.
Bir oklava ya da bir sopa yardımıyla, eller baş hizasından üstüne kadar kaldırıp tekrar indirilebilir. Bu hastalar da kamburlaşma sık görüldüğü için amaç bunu engellemektir. Kamburlaşmayı önlemek için egzersiz lastiği de kullanılabilir. Egzersiz lastiklerinin sarı, kırmızı, yeşil, mavi renkleri vardır. Bu lastiklerin direncine göre sıkılığı farklılık gösterir. Lastik ayakların altına koyulur, elinizle baş kısmınıza kadar esnetilir. Daha sonra lastik sabit bir yere bağlanarak göbek kısmına çekilerek esnetilir. Bu hareketler hastalığın ilk evresinde uygulanabileceği için evde önerilmeyle başlanır. Daha sonrasında alzheimer ve parkinson rehabilitasyonu daha donanımlı olarak hastalara yönlendirmeler yaparlar.