Postür bozukluğu da dediğimiz duruş bozuklukları, günümüzde pek çok kişinin muzdarip olduğu konulardan biridir. Doğru bir duruş, omurgaya minimum düzeyde yük binecek şekilde pozisyon alarak gerçekleştirilir. Yanlış bir duruş sadece iskelet sisteminizi etkilemekle kalmaz aynı zamanda iç organlarınızı etkiler. Buna ek olarak duruş bozukluklarının yarattığı ağrı kişinin yüzüne yansıyabildiğinden toplumda yarattığı genel algı olumsuzdur. Bu nedenle, duruş bozuklukları olan insanlar toplum tarafından bir önyargıya maruz kalarak, özgüvensiz ve psikolojik sorunları olan bireyler olarak görülebilirler.
Vücudumuzun her bir bölgesi diğer bölgeleri ile bağlantı halindedir. Eğer vücudun bir yerinde ters giden bir durum söz konusu ise bundan sadece problemli bölge değil tüm vücut etkilenebilir. Yaşam biçimi haline gelmiş olan bu yanlış duruş şekli nedeniyle, kişinin omuzları giderek öne doğru çıkmaya başlar. Bu görüntü, duruş bozukluğunun en belirgin göstergesidir. Duruş bozuklukları nedeni ile göğüs kafesine ekstra bir yük biner ve bu durum ise nefes almakta problem yaşanmasına sebep olabilir.
Buna ek olarak, vücudun hem sırt hem de bel kısmındaki kaslar güçsüzleşir, karın kasları ise küçülme gösterir. Artık bu kaslar için yük taşımak zor olacağından bel ağrısı gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Tüm organlarımız birbirleri ile bağlantı halindedir. Bu nedenle de duruş bozukluklarının sebep olduğu sorunlar sadece bununla kalmayıp ilerleyen süreçlerde ayaklarda, dizlerde kalçada ağrılar oluşturabilir.
Bozuk bir duruşun tek nedeni psikolojik sorunlar sonucu oluşan bir durum değildir. Duruş bozuklukları aslında kullanılmayan kasların zamanla zayıflaması, tekrar eden bir döngü sonucu kalıcı hale gelmesidir. Çünkü uzun süre boyunca sabit kalmak haliyle duruş bozukluklarına neden olacaktır. Yaptığınız iş, duruşunuz için ne kadar uyumsuz olursa olsun önemli olan hayatınızdan hareketi eksik etmemelisiniz. Spor yapmayı günlük hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Sırtınıza ve omuzlarınıza baktığınızda sizi rahatsız eden bir durum varsa, duruşunuzu düzeltmek için fizyoterapist desteği alabilirsiniz. Doğru bir duruş, sağlıklı, ağrısız ve sızısız bir hayat için yapılacak olan egzersizlere hayatınızda mutlaka yer vermelisiniz.