Eklemler, iki kemiğin birleşme noktalarıdır. Birçok nedenden eklem ağrıları görülebilir. Hareket etmek için eklemlere ihtiyaç duyarız. Ağrı ve fonksiyon bozukluğu olursa hareket kabiliyetimiz azalır.
Eklem ağrılarının kaynağı, kas-iskelet sisteminin kendisine ait sorunlar olabileceği gibi sistemik nedenler de olabilir.
- Kireçlenme=Osteoartrit (Eklem sıvısının azalması, kıkırdak harabiyeti ve istenmeyen kemik oluşumu ile karakterize)
- Hipermobil (Fazla oynak) Eklem varlığı
- Eklem Sertliği
- Eklem İnstabilitesi (gevşekliği)
- Akut veya Kronik Travmalar
- Bağ ve Tendon yaralanmaları
- Bursitler
- Kas ve yumuşak doku zedenlenmeleri
-Enfeksiyonlar
Viral enfeksiyonlar, grip benzeri tablolardan ile beraber olabilir.
Bakteriyel enfeksiyonlar; ekleme direkt yerleşip kemik hasarı da yapabilen ağır seyredebilen septik artrit tablosudur.
-Romatizmal Hastalıklar
Romatoid Artrit, Sistemik Lupus Eritematozus, Ankilozan Spondilit, Sjögren Hastalığı,Polimyaljika Romatolojika,Gut gibi birçok romatizmal hastalıkta görülür.
-Nörolojik Nedenler
Sinir sıkışmaları, Polinöropatiler, Kas Hastalıkları, İnme, Multipl Skeroz gibi birçok hastalıkta eklem ağrısı eşlik eder.
-Endokrin Nedenler
D vitamini eksikliklerinde, Gebelikte, Obesitede, Şeker hastalarında özellikle el , ayak ve omuz bölgelerini ilgilendiren ağrılar, (el bileğinde sinir sıkışması olan karpal tünel sendromu, tetik parmak, omuz kasında yırtıklar, ayakta yaralar ve eklemlerde ağrılar), Troid hastalıklarında da aşil tendiniti ve tenisçi dirseği gibi tendon problemleri daha çok görülür.
-Tümörlerde
Bazı kanser türlerinde tümör hücrelerinden salgılanan maddelerin yol açtığı ‘Paraneoplastik Sendrom’ klinği de eklem ağrıları ile ortaya çıkabilir. Eklem ve kemiğe yayılma sözkonusu ise de ağrılı durum görülmektedir.
• Kaza sonrası eklemlerde şişlik ağrı hareket azlığı
• Soğuk algınlığı yok iken ateşlenme yüksek olması durumunda
• Eklem bölgesi şiş, sıcak,ağrılı ve kızarık ise
• Kilo kaybı çok olmuşsa
• Ağrılarımız 3-5 günden fazla sürmüş ise doktora başvurulmalıdır.
Detaylı hasta öyküsü alınıp, gereken tetkikler varsa yapılıp değerlendirilmeli , iyi bir ayırıcı tanı yapılmalı ve tedaviler hastaya göre planlanmalıdır.
Sağlıklı günler dilerim.