Sinir Sıkışması Karpal Tünal, Kübital
Sinir sıkışması, sinir liflerinin basınç ile sıkışmasını tanımlamak için kullanılır. Gövde, kollar veya bacaklar, genellikle yalnızca bir alanı etkileyen bu durumdan etkilenebilir. Sıkışmış bir sinirden sonra ağrı, uyuşma ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Sinir sıkışmasının altında yatan neden genellikle tekrarlayan travmadır. Ayrıca tiroid bezine bağlı romatoid artrit, diyabet ve hipotiroidi gibi hastalıklarda da sinir sıkışması meydana gelebilir.
Sinir sıkışması, kemik, kıkırdak, kas veya tendon gibi sinirlerin etrafındaki dokuların oluşturduğu basınç nedeniyle oluşan bir durumdur. Bu basıncın etkilerinden dolayı sinir fonksiyonu olumsuz etkilenir ve ağrı, karıncalanma, uyuşukluk veya güçsüzlük gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Nöral tuzak sendromunun birçok türü vardır. Bu tiplendirme, sinir ve etkilenen bölgeye göre yapılır. En yaygın sinir sıkışması sendromları şunlardır:
Karpal Tünel; Sinir Sıkışması Karpal Tünel, Kübital sendromu en sık görülen sinir sıkışması türleridir. Bu, median sinir adı verilen bir yapının bilek çevresinde sıkışması nedeniyle oluşur. Bu sinir üst koldan başparmağa kadar uzanır.
El bileği ödemi gibi nedenler sinirler tünelden geçerken ekstra baskı oluşturur ve bu da zamanla Sinir Sıkışması Karpal Tünel, Kübital sendromunun gelişmesine yol açabilir. Meralgia Paresthetica; Uyluk bölgesindeki hassas sinir olan "lateral femoral kutanöz sinir" alt ekstremitede basınca maruz kalırsa, bu meralgia parestetika adı verilen bir sinir sıkışmasına yol açabilir. Bu hastalıkta ağrı ve his kaybı esas olarak uyluğun dış kısmında (pantolon cebi kısmında) meydana gelir. Bu semptomlar genellikle tek taraflıdır.
Sinir Sıkışması Nedenleri Nelerdir?
Sinir sıkışması genellikle tekrarlayan yaralanmalar nedeniyle oluşur. Bu ihlaller, özellikle kişinin mesleği ve çalışma koşulları ile ilgili olarak belirlenir. Örneğin, klavye ve farenin sürekli kullanımını gerektiren işlerde veya piyano gibi müzik aletleri çalan sanatçılarda bileği içeren Sinir Sıkışması Karpal Tünel, Kübital sendromu geliştirme olasılığı artar.
Tekrarlayan bu travmaların dışında ani stres veya kırık kemik gibi durumlar da sinirlere baskı yaparak sinir sıkışmasının gelişmesine yol açabilir. Tekrarlayan travma ve kazalardan sinirlere gelen refleks, siniri besleyen kan akışının bozulması, çevre dokuların ödem ve şişmesi, siniri çevreleyen miyelin kılıfının zarar görmesi veya sinir hücresindeki yapısal değişiklikler ile ortaya çıkabilir.
Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıldır?
Sinir basısı tedavisi temel olarak cerrahi ve ameliyatsız tedavi olmak üzere 2 ana gruba ayrılmaktadır. Ameliyatsız tedaviler arasında ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve fizik tedavi uygulamaları yer alır. Ağrıya neden olan hareketlerden kaçınmak, evde ve işyerinde ergonomik çalışma koşulları ya da ağrıyı arttıran aktiviteler yerine başka iş profilleri olan işleri seçmek sinir sıkışmasını kontrol etmek için yapılabilecek yaşam tarzı değişikliklerinden bazılarıdır. Obezite gibi nedenlerden dolayı sinir sıkışması durumunda vücut ağırlığındaki azalma semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir.