Saf oksijenden özel bir jeneratör vasıtası ile elde edilen ozon gazının hastanın kendi kanı veya serum fizyolojik ile karıştırılarak, ya da gaz halinde vücudun çeşitli bölgelerine verilmesi ile uygulanan bir geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemidir.Ozon (O3), oksijenin doğada yüksek enerjili elektrik akımına ve ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalması sonucunda oluşan, 3 oksijen atomu taşıyan bir moleküldür. Oda sıcaklığında gaz halinde bulunur. Renksiz ve kendine has karakteristik bir kokusu vardır.
Temel işlevi, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korumaktır. Güçlü oksitleme ve dezenfekte etme özelliği nedeniyle; içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde ve gelişmiş ülkelerde hava kirliliği kriteri olarak kullanılır. İzmir Ozon tedavisi belirli miktarda ozon/oksijen karışımının vücut boşluklarına veya dolaşım sistemine uygulanma sürecidir.
Ozon, sentetik olarak da üretilebilir. Bu amaçla, medikal ozon jeneratörlerinden yararlanılarak mikrogram (μg) düzeyinde ozon elde edilir
1995 yılında Amerika milli sağlık institüsü (National Institutes of Health (Bethesda MD, USA) ozon ve hidrojen peroksid tedavilerini farmakolojik ve biyolojik tedaviler arasında alternatif ve tamamlayıcı tedaviler olarak kabul etmiştir.
Diğer tedavilere ek olarak uygulanır, tamamlayıcı destek tedavisidir. Bağışıklık sistemini aktive eder, bozulmuş olan fonksiyonların yeniden canlandırılmasını sağlar. Medikal ozon önerilen dozlarda uygulandığı takdirde güvenli, pratik, etkili ve ucuzdur. Tedavinin başarısı; hastanın durumuna, uygulanan yönteme, konsantrasyona, sıklığına bağlıdır. Ham maddesi oksijen olan ozon, depolanamayan tek gazdır, solunduğunda toksik olabilir.
İzmir Ozon tedavisi; ağrı tedavisinde, yara iyileşmesinde, enfeksiyon halinde, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, damar tıkanıklıkları gibi dokuya oksijenin gitmesinin bozulduğu durumlarda güvenle kullanılır.
Ozon tedavisi kanser, şeker, koroner arter hastalığı, periferik damar tıkanıklığı, astım, ülseratif kolit, ve viral, bakteriyal ve fungal enfeksiyonlarda vs. güvenle kullanılmaktadır.
İnsülin ve oral antidiyabetiklere, ağrı kesicilere, antibiyotiklere, dolaşım düzenleyici tedavilere, yara tedavisine, kemoterapinin yan etkilerine karşı destek amaçlı kullanılır
Favizm;alyuvarlarda bir enzim eksikliği ile seyreden hastalarda (Glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği)
Lokal (sadece belli bir bölgedeki durumu düzeltmek için) ya da sistemik (tüm vücudu etkilen bir durumu düzeltmek için) uygulamaları vardır.
Lokal uygulamalar ozonun gaz olarak enjeksiyonu ve sürekli sirkülasyonu ile ozonlu zeytin yağının sürülmesi veya ozonlu su ile yıkanması, içilmesidir.
Sistemik uygulamalar ise; hastadan alınan kendi kanına veya seruma ozon enjekte edilerek verilmesi, hastanın makatından gaz olarak enjekte edilmesi, veya hastadan alınan 2-3ml kanının ozonlanarak ozon aşısı olarak kas içine verilmesidir.
Uygun konsantrasyon ve volümde kullanıldığında bir yan etki ya da komplikasyon görülmemektedir.
Uygulayan kişi Doktor olmalı ve Sağlık Bakanlığı’nın Ozon Tedavisi Uygulayıcı Sertifikası’na sahip olmalıdır.