Fransızca vertige sözcüğünden alıntıdır. Sarmal, baş dönmesi anlamına gelir. Latince de dönmek fiilinden türemiştir. Halk arasında bilinenin aksine vertigo bir hastalık değildir. Denge sistemindeki bir sorunun belirtisidir. Altında yatan bir hastalık vertigoya neden olur. Hastalar tarafından baş dönmesi, sersemlik, bulanık görüş gibi farklı şekillerde ifade edilebilir. Denge bozukluğu nöroloji, kulak burun boğaz kliniklerinin ilgilendiği bir durumdur.
Basit bir baş dönmesi halsizlik olarak görülse de altında yatan ciddi problemlerin habercisi olabilir. Öyle ki bazı kişilerde günlük hayatı olumsuz yönde etkileyecek dereceye gelebilir. Hatta bazen kişi hareket etmese dahi çevresindeki her şey hareket ediyormuş gibi algılayabilir. İhmal edilmemelidir. Detaylı inceleme gerektirir.
Boyun ağrıları, uykusuzluk, stres, metobolik rahatsızlıklar, aşırı kafein tüketimi, alkol, sigara beyinde oluşan kanama, hasar, darbe, tümör, migren, damar tıkanıklıkları, kulakla ilgili problemeler gibi rahatsızlıklar vertigoya neden olabilir.
En bilinen ve şikâyet edilen belirti baş dönmesidir.
Tansiyonun düşmesi, kulak çınlaması, bulantı, kusma, işitme de zorluklar, bulanık görme, bilinç kaybı, konuşma güçlüğü gibi belirtiler gösterebilir.
Vertigo ataklarının nedenlerine ve nasıl oluştuğuna bakmadan önce vertigonun ne olduğunu bilmemizde fayda var.
Hastanın hikâyesi ailedeki rahatsızlıkları dinlenir. Vertigo kalıtsal değildir ancak sebep olduğu hastalıklar kalıtsal olabilir. Belirtilerin ne kadar sürdüğü, eşlik eden başka rahatsızlıkların varlığı bunların tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkileri hepsi öğrenilir. Fiziksel muayene ve gerekli tetkikler yapılır. Hastanın yürüyüşü kontrol edilir. Yürüyüş bozukluğuyla beraber karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler de eşlik ediyorsa hasta nöroloji kliniğine yönlendirilir. Orada gerekli testler yapıldıktan sonra bulgulara göre vertigo tanısı konulur.
Halk arasında vertigonun tedavisi yoktur gibi bir inanış olsa da tedavisi olmayan bir durum değildir. Sebep olan rahatsızlığın tedavisiyle beraber vertigo belirtileri de azalarak kaybolabilir.
Hastalar yukarıda belirtilen durumlarla karşı karşıya iseler bir an önce uzman bir hekime başvurmaları gerekir.
Tedavi de üç yöntem kullanılır. İlaç tedavisiyle birlikte vestübüler rehabilitasyonla tedavi işlemi gerçekleşebilir.
Kulaktaki denge organlarında herhangi bir sorun olmadığı takdirde cerrahi müdahale gerekebilir.
Tedavi yöntemlerine ek olarak düzenli uyku, dengeli beslenme, vücudun ihtiyacı olan günlük suyun karşılanması, kafein, sigara ve alkol gibi tetikleyicilerin bırakılması hastaların tedavide bireysel olarak katkı sağlayacakları yöntemlerdir.
Vertigo Nedir?
Vertigo genel olarak iç kulak hastalıkları, daha nadir olarak da beyin ve beyincikle ilgili rahatsızlıkların sonucu olarak ortaya çıkar. Genel...
İnsan vücudunda dengenin korunmasından sorumlu birçok organ vardır. Kemikler, iç kulak ve gözlerin tüm duyuları beyin ve beyincikte toplanarak çözül&uu...