Ankilozan spondilit bel bölgesi öncelikli olmak üzere, sırt bölümlerinde görülen bir rahatsızlıktır. Ağrı vermesi, yaşam kalitesini son derece düşürür. Romatizmal kaynaklı bir rahatsızlık olup, kesin tanısını koymak son derece zordur. Genç yaşlarda da görülebilen bu rahatsızlık çok yavaş ve kendini belli etmeden ilerleyen omurga rahatsızlığıdır. Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bu rahatsızlık, omurga iltihabı şeklinde de tarif edilir. Sabahları artan ağrılar, gün içerisinde hareket ettikçe azalır. Bazı durumlarda yürüyemez hale gelen hastalarda uzun süre oturmak da önerilmez. Oturdukları koltukların sert sünger olması, ortopedik özellikte olması hastanın rahatı açısından son derece önem taşır. Sürekli ağrı çeken hastalarda sinirlilik, huzursuzluk, yaşamdan keyif alamamaya neden olur.
Ankilozan Spondilit Tedavisi
Ankilozan spondilit ömür boyu sürecek olan bir rahatsızlıktır. Uygun tedavi ve erken teşhis hastalığın ilerlemesinin önlenmesi ve baskılanması açısından son derece önem taşır. Belirtileri görülen hastaların zaman kaybetmeden doktora gitmeleri ve gerekli olan tedaviye başlanması gerekir. Yatak seçiminde sert yatakların tercih edilmesi önerilir. Hastalığın en fazla ağrı yaptığı saatler sabah saatleridir. Bu nedenle, rahat uyumuş olmak, yataktan ağrısız kalkmak için ortopedik yatakların tercihi önem taşır. Ankilozan spondilit için uzun süre oturmak önerilmediği gibi sert ve aşırı hareket de önerilmez.
Sabahları kas sistemini rahatlatıcı esneme hareketlerinin yapılması gerekir. Bu konuda fizik tedavi uzmanlarının önereceği bazı hareketler bulunur. Gün içerisinde sürekli oturmak ağrıyı arttıracaktır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin uzun süre oturarak masa başı işi yapması son derece zor olur. Belli şartları sağlamış olan ve ilerlemiş safhalardaki hastalık grubundaki kişiler, engelli raporu alabilir. Bazı besinlerin hastalığı tetiklediği de görülür. Bunun için verilen diyet programına uyulması önerilir.
Hastalığın Belirtileri
Hastalığın en büyük belirtisi, üç aydan uzun süren bel ya da kalça ağrılarıdır. Ankilozan spondilit hastalığına genetik kaynaklı olduğu düşünülen HLA-B27 isimli genin sebep olduğu bilinir. Bu gene sahip olan her kişide rahatsızlık olmamakla birlikte, binde beşi gibi bir oranla rastlanma sıklığı görülür. MR gibi radyolojik tetkikler sonucunda tespit edilir. Kilo alınmaması son derece önem taşır.