İnsan vücudunda dengenin korunmasından sorumlu birçok organ vardır. Kemikler, iç kulak ve gözlerin tüm duyuları beyin ve beyincikte toplanarak çözülür ve denge sağlanır.
Bu çok organlı yapının herhangi bir yerindeki bir problem, dengeyi tamamen bozabilir. Bu nedenle denge bozukluğuna bağlı dengesizlik ya da baş dönmesi gibi sorunları olan kişilerde bu yapıların tamamı dikkatle incelenmelidir. Dengesizliğe neden olan ve oldukça sık görülen baş dönmesinin ana belirtisi baş dönmesidir.
Hafif baş dönmesi ile günlük yaşamı olumsuz etkilemeyi zorlaştırabilecek oranlara ulaşabilen baş dönmesi, 100 kişiden 3'ünü etkileyen bir denge bozukluğudur. KBB ve nöroloji kliniklerinin uzmanlık alanı olan bu hastalığa sahip kişilerde bozulmuş denge mekanizmasının nedeni araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.
Baş dönmesi; Genellikle bir iç kulak hastalığı veya beyin ve beyincik ile ilgili bazı problemlere bağlı olarak denge mekanizmasının bozulması sonucu gelişen bir sağlık sorunudur. İç kulaktaki organlar, vücuttaki kontrolün sağlanmasında en önemli görevleri yapan yapılar arasındadır. İşitme organlarının yanında iç kulak içinde bulunan denge organları labirent olarak da adlandırılan 3 yarım daire şeklindeki kanal ve iki keseden oluşur.
Normal şartlar altında yerçekimi, sağlıklı bireylerde veziküller aracılığıyla ileri ve geri hareketler; dönme hareketi yarım daire kanalları tarafından algılanır ve oradan bunu telafi etmek için beyne ve beyinciğe sinyaller gönderilir. Yani bu denge sistemi vücudun hareketlerini tanımayı ve buna karşılık gelen dengeyi sağlamayı amaçlar. Kişi hareketsizken her iki kulağın dengeleyici organları beyne aynı sinyalleri gönderir.
Baş dönmesinin ana belirtisi baş dönmesidir. Vertigo teşhisi konan hemen hemen tüm insanlar hastanelere baş dönmesi şikâyeti ile gidiyor. Bununla birlikte, bazı hastalar baş dönmesine ek olarak başka semptomlar da yaşayabilir. Vertigo belirtileri aşağıdaki durumları içerir:
* İşitme sorunları
* Bulantı ve kusma
* Anormal göz hareketleri
* Çift görme
* Uyku eğilimi
* Bilinç bozuklukları
Baş dönmesi (Vertigo) bir hastalık olmayıp başka hastalıkların bir belirtisi olduğu için her insanda ve her yaşta görülebilir. Bunu dikkate alarak belirli bir yaş aralığı verilemese de ağırlıklı olarak 20 ila 60 yaş civarında görüldüğü söylenebilir. Erkek ve kadın hastaların sıklığı incelendiğinde kadınlarda daha sık olduğu tespit edildi.